Aktivity Centra aktivního života

Naše aktivity jsou zaměřeny na podporu samostatnosti klienta a rozšiřují jeho možnosti aktivního trávení volného času. Svou činnost pro naše klienty dělíme na individuální a skupinovou práci.

Individuální práce

Naši sociální pracovníci zjišťují potřeby klienta a společně s ním vytvářejí individuální plán jeho zapojení do aktivit projektu. 

Skupinová práce

V rámci skupinové práce si klienti mohou vybrat z široké nabídky volnočasových skupinových aktivit přizpůsobeným potřebám nevidomých. Typy akcí a jejich program jsou vybírány a koncipovány tak, aby jejich účastníci získávali nové informace a dovednosti, které budou moci do budoucna využívat v běžném životě. Podporujeme tak jejich samostatnost a větší nezávislost na pomoci rodiny.

Podle charakteru akce a místa konání jsou určeny pro 4–6 nevidomých. Doprovod a vizuální podporu zajišťují pracovníci Centra. 

Účast je bezplatná, na některých akcích klienti hradí vstupné do prostor (obvykle za zvýhodněnou cenu na základě průkazu ZTP, ZTP/P), v případě mimopražských výletů cestovné za vlak nebo autobus.

Typy akcí pro naše klienty

  • vzdělávací akce – návštěvy muzeí, zámků, zoologických a botanických zahrad
  • kulturní akce – návštěvy koncertů, divadel a filmových produkcí
  • tvůrčí dílny – seznámení s různými tvůrčími technikami
  • klub stolních her – pravidelné hraní speciálních her pro nevidomé
  • akce s pohybem – lekce jógy, pilates a kondičního cvičení

Ohlédnutí za rokem 2023

Služby Centra aktivního života využilo celkem 107 klientů s těžkým zrakovým postižením.

Naši sociální pracovníci věnovali klientům celkem 2493 hodin pomoci.

Zrealizovali jsme celkem 143 skupinových akcí.

Zrealizované skupinové aktivity

  • akce a workshopy se vzdělávacím programem – v rámci vzdělávacích akcí jsme navštívili: Český rozhlas, Národní památník hrdinů heydrichiády, Českou národní banku, Bílkovu vilu, Kutnou Horu a Národní technické muzeum. Během roku celoročně probíhal Klub stolních her, kde se klienti seznámili s různými typy her uzpůsobených pro nevidomé.
  • akce a workshopy s kulturním programem – navštívili jsme koncert ve Španělské synagoze a festival Jeden svět – film Šťastně až na věky.
  • tvůrčí dílny – bylo připraveno 16 tvůrčích dílen s různorodým zaměřením: 6x pletení košíků, 3x velikonoční dílna, 2x výroba skleněné mozaiky, 1x keramická dílna, 2x adventní dílna a 2x vánoční dílna
  • pohybové aktivity – 6x pilates, 2x lekce sebeobrany, 1x lekce posilovacího cvičení, 1x taneční workshop a 1x Floor aerobik a 100 lekcí jógy
  • setkání klientů a dobrovolníků – neformální setkání dvojic v dlouhodobé spolupráci a pracovníků Okamžiku s možností spolu strávit čas bez organizovaného programu, vzájemně se seznámit a sdílet své zkušenosti.